08. Fandom

En snabb-guide till Udda ord och Förkortningar

2013-08-02 18:51 #0 av: [NinaCrown]

Här har ni en liten beskrivning av de vanligare förkortningarna och slangorden som brukar kunna ses runt om på internet när det handlar om Harry Potter.


HP - Förkortning för Harry Potter, både som karaktär och som hel serie. Exempel: "HP GoF" betyder Harry Potter and the Goblet of Fire/Harry Potter och den Flammande Bägaren. Det kan även användas i vardagssituationer, som t.ex. "Jag köpte precis världens snyggaste HP-tröja!".

Fandom - Vi här på Harry Potter I Fokus är del av hela Harry Potter-fandomen Skrattar Enkelt sagt så är fandom när en grupp människor utvecklar ett väldigt stort intresse för en bok, ett program, en serie, en skådespelare, författare eller dylikt. Man blir då ett fan, vilket är engelska för beundrare, och fandom är hela världen kring fansen och det de beundrar.

Fans i väntan på att Harry Potter and the Deathly Hallows ska släppas http://tinyurl.com/ohdfjsk

Fangirl/Fanboy - En person som lägger väldigt mycket tid och energi på sin fandom. Utomstående har ofta svårt att förstå personens intresse och tycker att den beter sig konstigt, överdrivet eller opassande. Man kan t.ex. vara en Snape-fangirl, en tjej som har en otrolig förtjusning för Snape, eller en Pygmépuff-fanboy, en kille som är otroligt förtjust i Pygmépuffar. I Sverige är det dock större chans att bli kallad för nörd.

Potterhead/Potterian/Potterfan/Potterphile/Potterholics/NonMugles - En person som är med i Harry Potter-fandomen. Finns massor med fler benämningar då jag inte kan hitta en officiell version.

Con/Convent - När en större mängd människor samlas specifikt för att leva ut inom sin fandom. Det kan tex involvera marknader, maskerader eller speltävlingar (brädspel, kortspel, tv-spel osv osv). Ordet Con brukar sättas samman med ett mer beskrivande ord för att tala om mer detaljerat vad det gäller. Vi HP-nördar har t.ex. Riddikulus i Uppsala att besöka, men även flera utomlands som LeakyCon i England och USA! 

Fanfiction/FF - Historier, i regel skrivna av privatpersoner, som är mer eller mindre baserade på ordinarie böcker/filmer. Dessa kan vara allt ifrån fortsättningar av serien, att man skriver om serien med nya karaktärer, man blandar olika världar (t.ex. Harry Potter med My Little Ponnys) till att man skriver om serien från en annan karaktärs perspektiv m.m.
Alla dessa typer av fanfics har även olika ord eller bokstavskombinationer som beskriver dem mer detaljerat, men det känns lite överkurs att gå in på just nu Skämtar

Ship - När man tycker om två eller fler karaktärer som ett kärleksfullt eller sexuellt par. Baserat på engelska ordet Relationship. Många ships i Harry Potter har även egna smeknamn, flera av dem går att se här: http://fanlore.org/wiki/List_of_Harry_Potter_Pairing_Names
Om en person har ett Ship, så brukar den kallas för en Shipper.

Canon - När detta Shippet/Paret sker i ordinarie serie, som t.ex. Ron & Hermione, Harry & Ginny eller Bill & Fleur. Kan även gälla en händelse som sker i ordinarie serie.

Non-Canon - När Shippet/Paret inte finns i ordinarie serie. Exempelvis Harry & Hermione, Ginny & Luna eller Dumbledore & McGonagall. Kan även gälla en händelse som inte sker i ordinarie serie. VARNING: Blanda inte ihop detta med Non-Con eller NC då det står för Non Consensual Sex, vilket betyder att det handlar om våldtäkt...

OTP - Står för One True Pairing, vilket är någons absoluta favorit-ship vare sig det är med i ursprungliga historien eller inte. Det är helt upp till en själv!

OOC - Står för Out Of Character, är när man beskriver en karaktärs beteende på ett sätt som går helt emot karaktärens natur. Exempel: "Snape log så snällt mot Harry", eller "Hermione har visst perioder där hon hatar att plugga och bara sitter och äter chips hela dagarna!".

Spoiler - När det som sägs eller skrivs kan förstöra upplevelsen för en person som inte sett klart filmerna eller läst klart böckerna. Detta brukar i regel handla om stora event i serien som är väldigt emotionella eller som på annat sätt förstör mystiken.

Teaser - När man får reda på eller sprider ny information, utan att delge Spoilers, för att väcka intresse.

Vanilla/Vanilj - När det man diskuterar, läser eller skriver anses vara alldagligt, tråkigt eller ointressant. Kan även vara när man inte vågar leva ut eller vara passionerad angående något.

Fanon - När ett stycke "fakta" flugit runt så länge att folk tror att det är sanning. T.ex. att bäbisen som spelar Harry i de Vises Sten spelar Albus Severus, Harrys son, under epilogen i Dödsrelikerna. Eller att ormen Harry släpper ut i början av De Vises Sten egentligen är Nagini.
Gäller även när en person inte har stenkoll på hur faktan egentligen ser ut i serien, och misstar något för sanning.

Här har ni en lista med förkortningar på bok- samt filmtitlarna, skriven av Ebfotograf!

Anmäl
2013-08-02 18:57 #1 av: Yelly Bean

Denna lär nog fler än jag ha nytta av!Tummen upp

Anmäl
2013-08-02 20:56 #2 av: Cola&Bacardi

Bra skrivet :)

Anmäl
2013-08-03 00:52 #3 av: [NinaCrown]

Tackar tackar Glad Ni får säga till om jag ska bygga på listan, finns massor med underkategorier och grejer jag inte tagit up än.

Anmäl
2013-08-03 11:12 #4 av: MissInAction

Jättebra skrivet! Cool Blomma

Du skulle kanske kunna lägga till en länk till förkortningarna som finns på böckerna? För visst fanns det en sån tråd också? 


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-08-03 20:41 #5 av: Linneaundulat

Håller med övriga, jättebra! 

PS: Annars kanske "Potterhead" skulle vara med bland dem udda orden, det finns ju många sådana här Skämtar 


Anmäl
2013-08-04 01:06 #6 av: [NinaCrown]

#4 och #5 Done! Skrattar Kom gärna med fler förslag på hur jag kan piffa upp artikeln. Och har ni någon bild att erbjuda som passar in i artikeln så får ni gärna dela med er Oskyldig Spenderade alldeles för mycket tid på Wikipedia för att hitta passande bilder (då man får använda deras bilder så länge man anger bildkällan ordentligt) och hittade två...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.