04. Platser

Vid-Behov-Rummet

2013-07-27 11:43 #0 av: Yelly Bean

På Hogwarts finns många magiska platser. Ingen kan förväntas upptäcka dem alla, men i den här artikeln tänkte jag göra en djupdykning ner i ett rum som går under flera namn, nämligen Vid-Behov-Rummet, alternativt Kommer-Och-Går-Rummet eller Rummet-För-Gömda-Saker. På engelska heter det Room of Requirement eller Room of Hidden Things.

Hur vi får reda på rummets existens:
Första gången som rummet nämns är av Dumbledore på julbalen.

”Å, jag skulle aldrig för ett ögonblick inbilla mig att jag känner till alla Hogwarts hemligheter, Igor. Så sent som i morse gick jag till exempel åt fel håll när jag skulle till badrummet och befann mig plötsligt i ett mycket vackert rum som jag aldrig förr hade sett. Det visade sig innehålla en verkligt praktfull samling nattpottor. När jag gick tillbaka för att se närmare på det upptäckte jag att rummet hade försvunnit.” – (Dumbledore, i Harry Potter och den Flammade Bägaren, s. 432)

När Harry vid en tidpunkt var desperat efter ett tillhåll kom Dobby till hjälp och förklarade vart rummet fanns och hur det kunde användas.

”Det är ett rum som man bara kan gå in i när man har verkligt behov av det. Ibland finns det där och ibland inte, men när det dyker upp är det alltid utrustat efter den sökandes behov.” – (Dobby, i Harry Potter och Fenixorden, s. 453)

Hur man kommer in och hur det används:
Vid-Behov-Rummet ligger på sjunde våningen i Hogwartsslottet, mitt emot gobelängen med Barnabas den barnslige. Det gäller att koncentrera sig riktigt hårt på det man behöver, samtidigt som man tre gånger går förbi väggen. Gör man rätt så växer det fram en dörr som leder in i rummet.

Väl inne så är rummet utrustat för alla ens behov. Ber man om ett gömställe så får man ett perfekt ställe att gömma diverse saker i och ber man om en toalett, som Dumbledore måste ha gjort, så får man det. Om man skulle behöva något ytterligare när man väl är där inne, så är det bara att be om det. Till exempel så behövde Harry en visselpipa för att få sin röst hörd, och då upptäckte han en som låg på en hylla.

När rummet använts och av vem:
På morgonen för julbalen gick Dumbledore åt fel håll när han skulle till badrummet. Istället kom han in i Vid-Behov-Rummet, som försåg honom med en praktfull samling nattpottor. Han hittade inte tillbaka igen och funderade på huruvida rummet endast var tillgängligt klockan halv sex på morgonen, om det visar sig endast vid kvartsmåne eller när den som letar efter det har en ovanligt full blåsa.

Dobby har använt det för att gömma Winky när hon druckit sig berusad på honungsöl. Då har han hittat avgiftningsmedel mot honungsölet och en skön säng i alfstorlek för Winky att sova av sig ruset i.

Dobby berättade också för Harry att Filch har hittat extra rengöringsgrejer där när de andra har börjat ta slut.

Fred och George berättade att de använde rummet som gömställe för Filch en gång, men då var det bara ett städskåp.

Under Harry, Ron och Hermiones femte år på Hogwarts fick de professor Umbridge som ny lärare i försvar mot svartkonster. Hon var dock på trolldomsministeriets sida och hävdade ivrigt att Harry spridde otäcka lögner om att Voldemort var tillbaka. Hon ville inte låta eleverna träna på försvar mot svartkonster i praktiken så eleverna tvingades ta saken i egna händer. Med Harry som ledare för gruppen som kallade sig DA (förkortning för Dumbledores Armé), så övade de på att försvara sig. Efter Dobbys tips så träffades de i Vid-Behov-Rummet. Rummets väggar var kantade av bokhyllor fulla med titlar som ”Ett kompendium över vanliga förbannelser och sätt att upphäva dem”, ”Hur man överlistar tillämpade svartkonster”, ”Aktiv magi i självförsvarssyfte” och ”Förhäxningar för förhäxade”. Golven var täckta av sidenkuddar som de använde som underlag att falla på när de övade på att lamslå varandra. I några hyllor fanns det apparater som snokoskop, hemlighetssensorer och en fiendespegel.

Dumbledores Armé

Under sjätte året använde Draco Malfoy rummet när han lagade ett trasigt borttrollningsskåp. Skåpet hade sin andra hälft hos Borgin & Burkes och när Malfoy lyckats laga den använde sig dödsätarna av skåpet för att komma till Hogwarts.

Harry använde Vid-Behov-Rummet samma år, det antog dessutom samma form som för Malfoy, när han skulle gömma Halvblodsprinsens trolldrycksbok inför professor Snapes granskning.

Under det sjunde året så används rummet av Neville och drygt tjugo personer till som hamnat i knipa och behövt gömma sig för syskonen Carrows. Det började med att Neville behövde gömma sig, så han sprang dit själv. Då var rummet litet, med bara en hängmatta och Gryffindors gobelänger på väggarna. Men det växte allt eftersom fler och fler medlemmar ur Dumbledores Armé kom dit.

”Det kommer nya hängmattor så fort vi behöver det, och det har till och med växt fram ett rätt okej badrum sen det började komma tjejer hit…” – (Seamus, i Harry Potter och Dödsrelikerna, s. 598)

Voldemort använde sig också av Vid-Behov-Rummet under sin tid på skolan. Han gömde Ravenclaws diadem där, som han hade gjort till en horrokrux.

När Harry, Ron och Hermione under slaget på Hogwarts gick till Rummet-För-Gömda-Saker så blev de överaskade av Malfoy, Crabe och Goyle. Crabbe släppte loss en enorm låga Djävulsfyr avsedd för att förfölja Harry, Ron och Hermione. Ron undrade efteråt om rummet någonsin skulle kunna användas igen.

Annan information om rummet:
”Din mamma kan inte trolla fram mat ur tomma intet. Det kan ingen. Mat är det första av de fem främsta undantagen från Gamps lag om elementär förvandling.” – (Hermione, i Harry Potter och Dödsrelikerna, s. 309)

Undantaget om mat gäller tyvärr även för Vid-Behov-Rummet. Man kan alltså inte be rummet om mat, något som Neville fick erfara när han använde rummet som gömställe. Rummet löste dock problemet genom att det öppnades en gång som gick till puben Svinhuvudet, där Aberforth försåg Neville och de andra som också gömde sig med mat.

Vid-Behov-Rummet är tyvärr också omöjligt att få att förvandlas till ens egna önskemål samtidigt som det används till något annat för någon annan. Till exempel så under slaget på Hogwarts var Harry tvungen att få alla att gå ut ur rummet för att han skulle kunna be det att förvandlas till Rummet-För-Gömda-Saker, för att han skulle kunna leta upp Ravenclaws försvunna diadem.

Rummet är inte synligt på marodörkartan, till och med de eventuella personer som är i rummet döljs från kartan.

Skillnad i bok- och filmversionen:
I boken var det ju så att Dobby berättade om Vid-Behov-Rummet för Harry. I filmen har de gjort det så att Neville hittade det, när han gick i korridoren där dörren plötsligt uppenbarade sig.

Källor:
http://harrypotter.wikia.com/wiki/Room_of_Requirement
Böckerna; Harry Potter och den Flammande Bägaren, Harry Potter och Fenixorden, Harry Potter och Halvblodsprinsen, Harry Potter och Dödsrelikerna. 
Bilden. 

Anmäl
2013-07-27 17:26 #1 av: MissInAction

Jättebra artikel! Blomma
Tänk att det fanns så mycket info som jag inte kom ihåg om Vid-Behov-Rummet Skrattar


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-07-27 18:44 #2 av: Yelly Bean

Tack! FörlägenBlomma

Anmäl
2013-07-27 19:52 #3 av: [Sniff]

Bra jobbat med artikeln! Jag älskar vid-behov-rummet! Har typ fantiserat om hur jag skulle vilja att det såg ut flera gångerSkrattar

Anmäl
2013-07-28 08:57 #4 av: Yelly Bean

Tack! Blomma Haha, ja, det skulle inte vara helt fel att ha ett sånt rum hemma Skämtar

Anmäl
2013-07-28 09:17 #5 av: TerriZue

Toppenartikel! :)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2013-07-28 11:08 #6 av: Yelly Bean

Tack! Skrattar

Anmäl