03. Karaktärerna

Historien Om Tom Dolder

2012-08-21 12:47 #0 av: TerriZue

Tom Gus Mervolo Dolder, en av de allra mäktigaste och den ondaste trollkarlen geom tiderna. I många år spred han skräck och förtvivlan i hela trollkarlsvärlden i sin strävan efter total makt och odödlighet. Här kan ni läsa hans historia, från hans födelse den 31 december 1926 till hans död 2 maj 1998.

Tom Gus Mervolo Dolder (Tom Mervolo Riddle på originalspråket) föddes den 31 december 1926 på Wools barnhem i London.

Hans mamma Merope Gaunt kom dit höggravid och ensam, hon födde sin son och gav honom namnet Tom Gus Mervolo Dolder innan hon släppte taget om sitt eget liv.

Merope var en häxa som härstammade från en av Hogwarts fyra grundare, självaste Salazar Slytherin. Merope hade bott tillsammans med sin far Mervolo Gaunt och sin bror Morfin i ett slitet litet kyffe i utkanten av en by vid namn Little Hangleton. Hon blev kär i en mugglare från byn. En rikemansson vid namn Dolder, Tom Dolder. Då hennes far och bror fördes till Azkaban för de brott de hade begått mot mugglare såg hon sin chans att slippa deras förtryck och gav sig av. Hon förhäxade sin älskade Tom med en kärleksdryck och de rymde tillsammans, hon var då 18 år gammal. Man får anta att Merope för en gångs skull fick uppleva lite lycka i sitt liv.

Hon blev gravid och kort efter det slutade hon ge Tom kärleksdrycken, antagligen i tron att han börjat älska henne på riktigt och skulle känna kärlek för barnet hon bar inom sig. Så blev det dock inte, Tom övergav henne och det ofödda barnet så snart han fick veta att hon var en häxa, han begav sig hem till sitt föräldrahem igen och brydde sig varken om Merope eller sitt barn. Så kom det sig att Merope ensam tog sig tillbarnhemmet och födde sin son. Hon ville att han skulle heta Tom efter sin far och Mervolo efter sin egen far.

Tom Dolder fick växa upp på barnhemmet, utan en aning om att han var halvblodstrollkarl. Han växte upp till att bli en översittare och mobbare, de andra barnen var rädda för honom och de som bråkade med honom råkade ut för underliga saker som ingen riktigt kunde förklara. När han är elva år får han för första gången träffa Albus Dumbledore. Dumbledore berättar för honom om hans ursprung och att han har en plats på Hogwarts om han vill komma dit. Tom tror först att Dubledore kommer från en psykisk anstalt och ska låsa in honom på dårhus men när det går upp för honom att dumbledore talar sanning har han inga problem med att accepera hur det ligger till. Han har hela tiden vetat att han är ”speciell” säger han och det visar sig att han har ovanligt stor kontroll över sina krafter för att vara så ung. Han kan styra över djur och få dem att göra som han vill, han kan prata med ormar (en förmåga som ofta förknippas med svartkonster och som han ärvt från Salazar Slytherin) och få saker att sväva. Dumbledore läxar upp honom för de övergrepp han utsatt sina kamrater på barnhemmet för och säger åt honom att lämna tillbaka de troféer han samlat på sig från sina mobbningsoffer. Han talar om för honom att stöld inte accepteras på Hogwarts och att brott bestraffas.

Den 1 september 1938 börjar Tom Dolder på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Han sorteras tveklöst in i Slytherins elevhem. Han visar sig vara en sjtärnelev med enorm talang och han lyckas även charma varje lärare på skolan, de tycker han är en rar och vänlig pojke. Han blir besatt av tanken på sitt magiska ursprung och jobbar hårt för att följa spåren till sitt förflutna och för att få reda på så mycket om Hogwarts som möjligt.

När Tom insåg att hans far inte hade varit trollkarl och att det magiska arvet måste ha kommit från hans mor (något han dittills trott vara omöjligt då hon gett efter för den mänskliga svagheten att dö) tog han avstånd från namnet och skapade sitt alias; Lord Voldemort. Han följde sitt mellannamn Mervolo och lyckades spåra det som återstod av familjen Gaunt. Han hittade sin morbror Morfin ensam och bitter i det gamla kyffet familjen tidigare hade bott i. Morfin, som inte visste vem Tom var, berättade för honom om hur hans syster hade rånat dem på deras käraste ägodelar och rymt tillsammans med en smutsig mugglare, samt att denna mugglare hade övergett henne och återvänt till byn. Tom Dolder sökte upp sin far i Little Hangleton och dödade både honom och sina farföräldrar med den dödande förbannelsen. Det var med mordet på hans far som han skapade sin första horrokrux; Mervolo Gaunts gamla ring. Han planterade ett falskt minne hos sin morbror och satte dit honom för mordet på de tre mugglarna i byn. Detta var 1943, sommaren innan han började sitt femte år på Hogwarts. När han återvände till skolan bar han ringen på sin hand.

Under sitt femte år på Hogwarts lyckades han öppna Hemligheternas Kammare som fanns dold under skolan. Han hade då tagit reda på att han var Slytherins arvtagare och han lyckades tämja basilisken som gömde sig i kammaren. Han släppte ut den att härja på skolan för att rensa ut dem som han och Slytherin tyckt var ovärdiga att studera där, alla elever med mugglarbakgrund. Till slut gick det så långt att en elev dog, Myrlte blev dödad av basilisken inne på flickornas toalett. Dolder insåg att han inte skulle kunna släppa ut basilisken igen under sin skoltid eftersom Dumbledore hela tiden misstänkte hans sanna natur och höll honom under noga uppsikt. Det räckte dock inte bara med att låta attackerna upphöra, eftersom en elev hade dött hotade man att stänga skolan om man inte kunde anhålla den skyldige. Då Dolder inte ville återvända till barnhemmet (som han annars bara var tvungen att bo på under sommarloven) såg han till att Rubeus Hagrid och hans acromantula Aragog blev falskt anklagade för överfallen och ledde misstankarna från sig själv.

Med mordet på Myrtle skapade han också sin andra horrokrux; dagboken. Han avsåg att en dag, genom dagboken, ännu en gång kunna släppa lös basilisken på skolan. Något som han faktiskt lyckades med i andra boken om Harry Potter (Hemligheternas Kammare) där han genom dagboken lyckas ta kontroll över Ginny Weasley och öppnar kammaren på nytt.

Under sitt sjunde år var han förste ordningsman och en av de allra skickligaste elever någonsin i Hogwarts historia. Runt sig hade han samlat en grupp anhängare, de ansåg sig vara hans vänner men Tom Dolder såg de aldrig som något mer än tjänare, den gruppen blev senare de första dödsätarna. Tom Dolder var besatt av tanken på att bli odödlig då hans största skräck är döden, tanken på att själv dö. Detta är anledningen till att han skapade sina horrokruxer. När han till slut tog examen efter sitt sjunde år hoppades han få undervisa på Hogwarts men fick svaret att han var för ung och skulle söka igen om några år.

Han tog då anställning hos Borgin & Burkes där han jobbade med att besöka rika häxor och trollkarlar för att övertala dem att avstå från sina allra käraste, dyrbaraste klenoder. Detta val av yrke chockade alla och envar då man hade förväntat sig så mycket mer av den otroligt begåvade unge mannen. Genom sitt yrke på Borgin & burkes träffade han Hepzibah Smith, en gammal häxa som helt lät sig charmas av Tom Dolder och visade honom sina dyrbaraste skatter; Helga Hufflepuffs bägare, som gått i arv i Hepzibahs familj i generationer och Salazar Slytherins medaljong, som hon en gång för många år sedan köpt av Borgin själv. Dolder mördade Hepzibah Smith och stal hennes klenoder, även denna gången skyllde han mordet på någon annan. Den här gången blev det Hepziahs gamla husalf Hokey som fick ta på sig skulden, genom ett falskt minne erkände hon att hon råkat förgifta sin matmors choklad. Dolder använde mordet på Hepzibah Smith för att skapa sin tredje horrokrux; bägaren och mördade en okänd mugglare för att förvandla Slytherins medaljong till sin fjärde horrokrux . Därefter försvann han spårlöst i ett antal år.

Det man vet är att han tillbringat viss tid i Albanien. Där hittade han Roweena Ravenclaws försvunna diadem i ett ihåligt träd i en stor skog. Under sin tid på Hogwarts hade han lyckats charma den grå damen (Ravenclaws elevhemsspöke och dotter till självaste Roweena Ravenclaw) till att berätta var hon gömt diademet som hon en gång stulit från sin mor. Han fann diademet och fövandlade även det till en horrokrux genom att mörda en albanisk bonde.

Tio år efter mordet på Hepzibah Smith dök Tom Dolder upp igen, han kallade sig nu uteslutande Lord Voldemort och var mycket hängiven svart magi. Den här gången dök han upp för att ännu en gång söka tjänsten som professor i försvar mot svartkonster på Hogwarts men Dumbledore, som nu var rektor ville inte ge honom tjänsten. Han litade forfarande inte på Tom Dolder och han hade hört mycket om både hans förehavanden och den grupp som nu kallades dödsätarna. Tom Dolder blev ursinnig över att Dumbledore vägrade låta honom underivsa men tvingades ändå att bege sig därifrån. Under sitt besök lyckades han dock gömma undan Ravenclaws diadem i Vid-behov-rummet och han kastade även en förbannelse över själva lärarposten; försvar mot svarkonster. Efter den dagen har man inte kunnat behålla en professor på den tjänsetn i mer än ett år.

Under 1970-talet började Lord Voldemort och hans dödsätare sprida skräck i trollkarlsvärlden. De förde ett krig mot alla mugglarfödda, dödade, torterade och använde öppet de oförlåtliga förbannelserna. På sin sida hade de jättar och andra utstötta ur trollkarlsvärlden, många fruktade även att svartalferna skulle ansluta sig till honom men det gjorde de aldrig. Det enda ställe som hela tiden förblev en säker plats var Hogwarts, där Dumbledores blotta närvaro skyddade eleverna, Voldemort hade alltid fruktat Dumbledore.

År 1979, när Voldemort stod på toppen av sitt herravälde hörde han via en spion en profetia som gällde honom och den som en dag skulle ha makten att besegra honom. Skrämd tog han upp jakten på den han trodde profetian gällde, ovetande om att han bara hade hört halva profetian. Profetian handlade om en pojke som skulle födas i slutet av sjunde månaden av föräldrar som hade trotsat honom tre gånger, valet stod mellan två familer; familjen Longbottom eller familjen Potter. Voldemort valde att tro att det var familjen Potters lille son som skulle bli hans like, pojken med blandat blod, inte den renblodige pojken Longbottom. Voldemort beslutade sig för att undanröja hotet innan det ens hade hunnit bli ett verkligt hot och skulle göra sig av med pojken.

James och Lily Potter höll sig gömda med sin lille son; Harry men de blev förådda och på Haloween 1981 kom Lord Voldemort för att mörda dem. Han lyckas döda James först och Lily låser in sig i ett rum med babyn Harry. Hon bönar och ber till Voldemort att skona hennes barn och ber honom döda henne i stället. Hon dör för att skydda Harry och när Voldemort då vänder sin trollstav mot Harry för att mörda honom slår förbannelsen slint och kastas tillbaka på honom själv. Hans kropp förstörs och hans själ (som redan är sårbar efter att ha skapat alla horrokruxer) sprängs i bitar och en liten del fäster sig vid den enda levande varelsen i närheten; babyn Harry, detta sker utan att varken Voldemort eller Harry vet om det. Tack vare sina horrokruxer dör inte Voldemort men det som finns kvar av honom tar till flykten och håller sig gömd under många år.

Voldemorts dödsätare fängslas eller övertygar den övriga trollkarlsvärlden att de endast varit lojala mot honom på grund av hot eller att de varit fängslade under imperiusförbannelsen, Voldemort själv är kropplös och försvarslös och beger sig till Albanien för att söka skydd. Han bidar sin tid medan allt i trollkarlsvärlden sakta återgår till det normala. Under flera år gör han ett flertal försök att återfå sin kropp och makten. Han besitter professor Quirrell och försöker få tag på De Vises Sten men misslyckas och tvingas fly ännu en gång.

År 1993 förstör Harry Potter Dolders dagbok utan att egentligen veta vad det är för någonting och utan att voldemort lägger märke till att en del av hans själ förgörs för gott. Den 6 juni 1994 lyckas Peter Petigrew (spionen som förådde Lily och James till Voldemort år 1981) fly och återförena sig med honom. Han hjälper sin herre att döda Bertha Jorkins och med det mordet skapar Voldemort sin sista horrokrux; ormen Nagini.

Den 24 juni 1995 lyckas Voldemort, med hjälp av Peter Petigrew och Bartemius Crouch jr, kidnappa Harry Potter och Cedric Diggory. Cedric dödas omedelbart och Voldemort återfår sin kropp med hjälp av svart magi där han använder Harrys blod, ben från sin fars grav och kött från en tjänare (Petigrew hugger villigt av sin ena hand). Voldemort återkallar sina dödsätare och gör ett försök att döda Harry men misslyckas på grund av sambandet mellan deras båda trollstavar.

Lord Voldemort sprider ännu en gång skräck i trollkalrsvärlden och ingen går säker. Han håller sig gömd och ingen vet var han finns, detta skapar panik. I juni 1996 utbryter en strid mellan dödsätare, medlemmar av Dumbledores arme (en grupp elever på Hogwarts som under Harry Potters ledning lär sig försvar mot svartkonster) och Fenixordern (en grupp motståndare mot Lord voldemort, ledda av Dumbledore själv). Både Dumbledore och Voldemort deltar och till slut är det en strid endast mellan de två stora trollkarlarna. Voldemort försöker ta Harry i besittning i hopp om att Dumbledore ska offra pojkens liv för att döda Voldemort men smärtan det innebär att besitta en så ren själ som Harrys blir honom övermäktig och han tvingas fly från platsen.

Sommaren 1997 flyttar Voldemort sitt högkvarter till familjen Malfoys herrgård och för därifrån ett krig mot hela trollkarlsvärlden. Dumbledore är död, dödad av Severus Snape och därmed är Voldemorts starkaste motståndare ur vägen. Han söker nu desperat etfter en trollstav som sägs vara mäktigare än alla andra. Han vill ha fläderstaven för att kunna döda Harry Potter utan att hindras av tvillingkärnorna i deras trollstavar. Han beger sig till Bulgarien för att följa det kalla spåret efter trollstaven. Han dödar en trollstavsmakare vid namn Gregorovitch och följer spåret vidare till den onde trollkarlen Grinderwald som sitter inspärrad i fängelset Nurmengard. Han dödar Grinderwald och beger sig tillbaka till England för att bryta upp Dumbledores gav, där han listat ut att staven finns. Under tiden är Harry och hans två bästa vänner ute och letar upp och förstör hans horrokruxer en efter en, något han inte har en aning om.

Till slut börjar Voldemort misstänka att hans horrokruxer inte är helt säkra och beger sig ut för att kontrollera dem en efter en. När han uppäcker att de blivit hittade och förstörda blir han rasande. Han beger sig till Hogwarts, där en av horrokruxerna finns gömd. Han finner slottet stängt och rustat för krig, Harry Potter befinner sig där och hans trogne man, Severus Snape har flytt från slottet.

En stor strid utbryter på slottets marker, Voldemorts dödsätare mot Hogwarts lärare, elever och Fenixordern som gör kraftigt motstånd. Medan striden pågår dödar Voldemort Severus Snape, han motiverar mordet med att han måste få fläderstaven att lyda honom fullt ut och det kan den inte göra förrän han dödat Snape som var den som dödade fläderstavens förre ägare; Dumbledore. Severus Snape dör utan att Voldemort får veta att han hela tiden varit dubbelagent och arbetat för Dumbledore. Striden avbryts i en timme då Voldemort ger Harry Potter chansen att frivilligt söka upp honom och möta honom i strid, han spelar på Harrys vilja att skydda alla han älskar och lovar att döda varje man, kvinna och barn som beskyddat honom om han inte överlämnar sig frivilligt.

Precis innan timmen tagit slut dyker Harry upp i den förbjudna skogen där Voldemort och hans dödsätare befinner sig. Han är ensam och har ingen tanke på att försvara sig. Voldemort kastar den dödande förbannelsen och en andra gång slår den slint. Voldemort kastas bakåt och Harry överlever, tack vare sin mors skydd som nu även rinner i Voldemorts ådror efter det att Voldemort tog hans blod för att återfå sin kropp. Det Voldemort gör när han kastar förbannelsen mot Harry är att förstöra den lilla del av sin egen själ som var fäst vid pojken.

I tron om att Harry ändå är död tågar dödsätarna, med Voldemort i täten mot skolan för att visa motståndarna att deras hjälte fallit. Motståndarna på Hogwarts blir förkrossade och rasande. Neville Longbottom kliver fram för att trotsa dem öppet. Lord Voldemort kallar till sig sorteringshatten och trär den över Nevilles huvud innan han sätter eld på den. Elden gör dock ingen skada på varken Neville eller hatten och innan Voldemort hinner reagera har Neville dragit fram Gryffindors svärd ur hatten och huggit huvudet av ormen Nagini som legat över Voldemorts axlar, han förstör därmed den sista horrokruxen och gör Voldemort dödlig. Striden bryter ut igen och mitt i all uppståndelse är det ingen som märker att Harry fortfarande lever och följer efter Voldemort in i slottet. Voldemort kastar förbannelser åt alla håll men ingen av dem fungerar som de ska då Harry genomfört samma offer som hans mor en gång gjorde för honom, alla i slottet är imuna mot Voldemorts förbannelser.

Till slut står striden mellan Voldemort och Harry ensama. Harry försöker få Voldemort att inse vad han gjort och känna ånger för att kunna rädda återstoden av hans själ. Voldemort, som är oförmögen att känna både ånger och kärlek hånar Harry för det han säger och gör ett sista försök att döda honom med den dödande förbannelsen samtidigt som Harry ropar ”Expeliarmus” för att försvara sig. För tredje gången kastas Voldemorts egen förbannelse tillbaka mot honom själv och han förgör sig själv. Fläderstaven som han tog från Dumbledoes grav tillhörde aldrig honom eftersom Snape aldrig var stavens sanna herre. Draco Malfoy besegrade Dumbledore innan han dog och Harry hade flera veckor innan den sista striden med Voldemort lyckats övermanna Draco och vinna trollstavens lojalitet, Voldemort försökte alltså döda Harry med en stav som tillhörde Harry själv.

Tom Gus Mervolo Dolder, Lord Voldemort, Den-som-inte-får-nämnas-vid-namn, Ni-vet-vem, Mörkrets Herre besegrades den 2 maj 1998 av pojken som överlevde, pojken han själv utsåg till sin överman. Voldemorts själ kunde inte räddas, han blev för alltid kvar i limbo, oförmögen att någonsin finna frid och utan möjlighet att återvända som gengångare.

(Källa: Wikipedia.org, HP-lexocon.org, HarryPotter.wikia.com, de sju böckerna om Harry Potter)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2012-08-21 13:05 #1 av: [Sniff]

Woho! Ska läsa när jag har tid, det ska bli roligtSkrattande

Anmäl
2012-08-21 13:33 #2 av: TerriZue

Ja, den är ju sjukt lång men han hade ett enormt långt, struligt och händelsefullt liv. Han har inte legat på latsidan direkt och jag ville få med så mycket det bara gick. :P

Hoppas ni tyker om den. :)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2012-08-21 13:43 #3 av: Yelly Bean

Riktigt bra! Välskrivet och intressant. Skrattande

Anmäl
2012-08-21 13:55 #5 av: TerriZue

Man tackar! :)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2012-08-21 14:11 #6 av: Mikaela120

Bra skrivet Skrattande Lärde mig en del som jag inte visste tidigare!

Anmäl