02. Filmerna

Harry Potter och de vises sten (filmen)

2011-03-19 18:43 #0 av: [Ebfotograf]

Harry Potter och de vises sten släpptes 4 November 2001 (UK) och då började magin komma från bok till filmduken. Let The Magic Begin.

Harry får i Harry Potter och De Vises Sten reda på att han är en trollkarl och har en plats på trollkarlsskolan Hogwarts. Rubeus Hagrid, halvjätten som då är skogsvaktare på Hogwarts, berättar detta för honom på hans elfte födelsedag. Han berättar om Harrys magiska bakgrund, och om hans berömdhet i trollkarlsvärlden. Han får även veta att hans föräldrar, James och Lily Potter, lämnat en liten förmögenhet åt honom. Harrys första möte med trollkarlsvärlden blir hans besök i Diagongränden tillsammans med Hagrid, för att köpa hans skolsaker och han blir förvånad när alla på puben Den Läckande Kitteln kommer fram och skakar hand med honom. Där köper han en trollstav hos trollstavsmakaren Ollivander. Efter att ha provat några trollstavar så får han den rätta trollstaven som även är tvilling till Lord Voldemorts trollstav.

På Hogwartsexpressen på väg till Hogwarts träffar han Ron Weasley och Hermione Granger, som senare blir hans närmaste vänner. På Hogwarts blir Harry sorterad in i Gryffindor, ett av skolans fyra elevhem. Det blir även Ron och Hermione. Han går med i Gryffindors Quidditchlag, och blir den yngsta sökaren på över ett hundra år. Harry får också en fiende i Draco Malfoy.

Under tiden har Lord Voldemort, som länge trots ha varit död, återvänt. Med hjälp av läraren i Försvar mot svartkonster, professor Quirinius Quirrell, vars kropp han besitter, söker han på Hogwarts efter De Vises Sten, som ska ge honom en ny kropp och göra honom odödlig. Han blir dock hindrad av Harry, Ron och Hermione.

Harry Potter och hans vänner var djupt delaktiga i att Gryffindor vann elevhemspokalen för första gången på 7 år. De fick nämligen tillsammans 160 poäng för sin insats, men Harrys goda vän Neville Longbottom, blev stor hjälte då han fick 10 poäng av Dumbledore på avslutningen, vilket gjorde att Gryffindor vann elevhemspokalen (Gryffindor hade legat på delad förstaplats med Slytherin efter att trion hade fått sina poäng, och i och med Nevilles poäng vann de.).

Harry Potter och de vises sten är regisserad av Chris Columbus. Han har fått till en sagolik stämning, vilken förstärks av John Williams storslagna musik och vackra specialeffekter. Där finns också en mycket mysig miljö, och slottet är något alldeles extra.

Den unge trollkarlen Harry Potter (Daniel Radcliffe) går tillsammans med kompisarna Hermione Granger (Emma Watson) och Ron Weasley (Rupert Grint) på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Filmen bygger på boken Harry Potter och de vises sten skriven av J.K. Rowling.

 

Originaltitel: Harry Potter and the Philosopher’s stone

Regissör: Chris Columbus

Producent: David Heyman

Manus: Steven Kloves

Original musik: John Williams

Produktionsbolag: 1492 Pictures, Heyday films, Warner Bros

Filmen kom ut: 2001

Speltid: 147 minuter

(Källa: Wikipedia)

Häls.
Elinore Björkbacke - www.ebfotografi.com, www.neoverona.se
Medarbetare på Australian Shepherd

Anmäl
2012-05-03 20:34 #1 av: Linneaundulat

Kul!Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.