2011-01-14 19:01 #0 av: LaSadie

Emma Watson är mest känd som karaktären Hermione Granger.

Tidigare liv

Emma Watson föddes 15 april 1990 i Paris, Frankrike. Hon bodde i Frankrike tills hon var fem år gammal. Redan vid sex års ålder ville Emma bli skådespelare, hon utvecklade sin skådespelartalang på Stagecoach Theatre Art. Hon tränade förutom skådespeleri även dans och sång. Hon medverkade i skolpjäser, men vid nio års ålder så blev hon castad som Hermione Granger.

Harry Potter

1999 castades Emma som Hermione. Castin agenterna fann Emma via henne teater lärare. Efter åtta auditions blev Emma, Daniel och Rupert de tre klaskamraterna Hermione, Harry och Ron. Rowling var imponerad av Emma från första uttagningen och var hennes val till rollen.

Kritiken av Emmas insats i Harry Potter och De Vises Sten (2001) var rosad och hon blev nominerad till fem priser för hennes insats och vann Young Artist Award för Leading Young Actress.

Ett år senare återkom Emma igen i Harry Potter och Hemlighetens kammare (2002). Även om kritiken av filmen var mixad så var kritiken god för de tre huvudkaraktärerna.

Efter Harry Potter och fången från Azkaban (2004) kom Harry Potter och den flammande bägaren (2005). Kritikerna lovprisade mognaden av de tre huvudkaraktärerna och Emma nämnde att hon gillade argumenterandet i filmen och att det kändes på så sätt mer realistiskt.

För den femte filmen Harry Potter och Fenixorden (2007) vann Emma National Movie Award för Best Female Performance. Med den enorma succén fick Emma, Daniel och Rupert lämna sina hand- och fotavtryck framför Grauman's Chinese Theater.

För de tre återstående filmerna var Emma lite tveksam att signera för, men kom till insikten att hon aldrig kunde lämna rollen Hermione. Hon signerade för de resterande filmerna 2007.

När Harry Potter och Halvblodsprinsen kom (2009) kritiker rescenserade Emma och de två andra som nu var i deras sena tonår. Emmas kritik var fortsatt positiv och hennes agerande som charmigt.

De sista filmerna Harry Potter och dödsrelikerna del 1 (2010) och Harry Potter och dödsrelikerna del 2 (2011) spelades in i ett svep och den sista filmen kommer i juli 2011.

Utanför Harry Potter

Emma har förutom Harry Potter serien spelat in en BBC-film Ballet Shoes efter en novell med samma titel. Även om kritiken inte var speciellt positiv så fick den många tittar.

Emma lånade ut sin röst till karaktären Princess Pea i den animerade filmen Sagan om Despereaux (2008).

Det ryktades om att hon skulle få rollen som Lisbeth Salander, dock gick rollen till Rooney Mara. Emma kommer att medverka i kommande filmen My Week with Marilyn som rollen Lucy.

Mode och modell

Ju äldre Emma blev växte hennes intresse för mode. 2009 var hon modell för Burberrys höst/vinter kollektion. Hon medverkade även i vår/sommar kollektionen 2010.

Emma samarbetade även om People Tree som kreativ rådgivare för deras vår kollektion som släpptes 2010. Samarbetet fortsatte och resulterade i höst/vinter kollektion 2010.

Privatliv

Emmas föräldrar är skilda och förutom en helbror har hon tre halvsyskon och två styvbröder. Under inspelningarna fick hon och hennes medspelare privatlektioner fem timmar om dagen och hon fick bra betyg. Efter många rykten om vilket universitet i USA hon skulle välja, föll valet på Brown University.

Emmas övriga intressen innefattar dans, sång, land hockey, tennis och konst.

BILD

(Källor: wikipedia.org och imdb.com
Foto: All over press)