04. Platser

Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

2011-02-03 16:21 #0 av: TerriZue

Hogwarts skola för häxkonster och trolldom, det stora och mystiska slott där större delen av Harry Potter-serien utspelar sig. En helt fantastisk, mytomspunnen plats med en uråldrig historia och ändlöst många hemligheter och mysterier.

Hogwarts historia.

Slottet Hogwarts byggdes för över tusen år sedan (exakt när är det ingen som egentligen vet) av fyra av den tidens skickligaste trollkarar och häxor; Godric Gryffindor, Salazar Slytherin, Helga Hufflepuff och Rowena Ravenclaw.

Dessa fyra vänner tog även på sig ansvaret att söka upp unga häxor och trollkarlar för att se till att de fick lära sig hur de skulle använda sin magi på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Så grundades Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Skolan delades upp i fyra elevhem som döptes efter var och en av grundarna, under sin första skoldag sorteras eleverna in i det elevhem som stämmer bäst överens med dess karaktärsdrag och personlighet.

Gryffindor ville helst ta emot de som visade mod, kraft och tapperhet.

Hufflepuff tog emot de de ärliga och lojala.

I Slytherins elevhem fanns de sluga, elever som visade målmedvetenhet och ärelystnad.

Till Ravenclaw kom de förståndiga, intelligenta och flitiga.

När grundarna började bli äldre och känna att slutet närmade sig tog Gryffindor av sig sin hatt och förvandlade den till ett magiskt ting; Sorteringshatten. Efter den dagen är det alltid hatten som sorterar in de nya eleverna i elevhemmen.

Så förflöt många fredliga år på skolan, ända tills stridigheter började uppstå, främst mellan Gryffindor och Slytherin (som innan hade stått varandra närmast). Slytherin ansåg att endast elever med rent trollkarlsblod skulle få tillgång till undervisningen på skolan. De andra grundarna motsatte sig detta, i synnerhet Gryffindor som ansåg att alla barn som visade tecken på att besitta magiska krafter hade rätt till undervisning, han var dessutom en ivrig bekämpare av diskriminering av mugglare.

Kaous utbröt på skolan då alla fyra grundare försökte ta över på egen hand, det hela slutade med att Slytherin lämnade skolan. De tre återstående grundarna kunde återigen bli sams och fortsätta undervisningen på skolan. Trots att Slytherin lämnade skolan finns hans elevhem kvar än idag.

Innan Slytherin lämnade skolan byggde han dock i hemlighet en kammare dold under skolan. En kammare som endast skulle kunna öppnas av Slytherins sanna arvinge när denne kom till skolan. Inuti kammaren fanns ett ohyggligt monster som skulle rensa bort alla orena, mugglarfödda elever från skolan. Kammaren gick under namnet; Hemligheternas kammare.

Hogwarts idag.

Än idag pågår undervisningen för fullt på Hogwarts. De fyra elevhemmen finns ännu kvar och varje år sorteras de nya elevrna in i de elevhem de passar bäst in i. Mellan de fyra elevhemmen pågår en ständig tävling om elevhemspokalen. Under läsårets gång kan eleverna samla på sig poäng genom gott uppförande och flitiga studier men de kan även förlora poäng, om de bryter mot regler eller inte sköter sig. Det elevhem som i slutet av läsåret har flest poäng vinner elevhemspokalen.

Varje elevhem har en föreståndare och ett spöke.

Gryffindor:

  • Föreståndare: McGonagall
  • Spöke: Nästan Huvudlöse Nick

Slytherin:

  • Föreståndare: Snape
  • Spöke: Blodige Baronen

Ravenclaw:

  • Föreståndare: Flitwick
  • Spöke: Grå Damen

Hufflepuff:

  • Föreståndare: Sprout
  • Spöke: Tjocke Munkbrodern

Hogwarts slottet.

Slottet Hogwarts med dess tinnar och torn är en mystisk och mycket magisk plats. Inuti slottet finns otaliga hemliga gångar, trappor och dörrar som flyttar på sig när de känner för det och levande rustningar och målningar.

Taket i den stora salen (där samtliga måltider intages) är förtrollat, så att det alltid ser ut precis som himelen utanför. I salen finns fyra långbord utplacerade, ett för varje elvehem, samt ett femte bord för lärare och personal.

Samtliga ingångar till elevhemens respektive grupprum, smat sovssalar är dolda och för att kunna träda in något utav dem krävs lösenord.

På sjätte våningen finns Vid-Behov-Rummet. Ett mycket speciellt rum som endast uppenbarar sig när man som mest behöver det. För att lyckas komma in i rummet måste man passera väggen där öppningen till rummet borde finns tre gånger och tänka på vad man behöver. När du passerat en tredje gång dyker rummet plötsligt upp och är utrustat med vad du än kan tänkas behöva just då.

Köket på Hogwarts är placerat i källaren, under stora salen. Köket har samma form som stora salen och bord står även placerade där på samma sätt som i Stora salen. Husalferna som jobbar på skolan tillagar maten och placerar den på borden i köket och med hjälp av magi förlyttas sedan maten och dyker plötsligt upp på borden i stora salen. För att kunna ta sig in i köket måste man kittla ett päron på en tavla, det börjar då fnissa och förvandlas till ett handtag så att man kan öppna dörren (det vill säga tavlan) in till köket.

Även markerna kring Hogwarts är fyllda med magiska varelser och ting. I svartsjön som ligger vid slottet finns både vattufolk och en jättebläckfisk.

Den förbjudna skogen är hemvist för ett okänt antal magiska varelser av olika slag. Man vet att där finns bland annat kentaurer, enhörningar, testraler och jättespindlar. Även Mr Weasleys gamla Ford Anglia lever ett fritt liv inne i skogen efter att Harry och Ron krashlandade med den på skolans marker i andra boken.

Det piskande pilträdet är ett vildsint träd som placerats på Hogwarts marker för att dölja en hemlig gång, som leder till spökande stugan i den närliggande byn Hogsmeade. Kommer man för nära trädet börjar det slå och piska med sina grenar och gör det omöjligt att komma närmare. Förr var det populärt bland eleverna att tävla om vem som kunde komma närmast trädet men efter att en elev skadats allvarligt förbjöds eleverna att komma för nära trädet. Det är dock möjligt att få trädet att sluta piska, om man trycker med en pinne eller något annat långt föremål (så att man slipper koma för nära trädets piskande grenar) på en speciell knota vid trädets rötter stannar det tvärt och man kan lugnt komma nära.

Mysterierna på Hogwarts skola är ändlösa och att lösa alla dess gåtor, finna alla dess hemliga gångar och rum och få svar på alla dess hemligheter är en omöjlighet för var och en. Vi får helt enkelt nöja oss med att förundras över den magi och mystik som regerar över hela området.

(Källa: Harry Potter och De vises sten, Harry Potter och Hemligheternas kammare, Harry Potter och Fenixordern, Wikkipedia.org samt hp-lexicon.org)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2011-02-03 16:37 #1 av: LaSadie

Jättebra artikel, bra med en genomgång av Hogwarts Flört Skrattande

Anmäl
2011-03-09 21:30 #2 av: EbbaB

Håller med #1, jättebra artikel! Skrattande

Anmäl
2011-03-11 17:53 #3 av: MiniAndMe

Super! :D

Nu fick jag lust att se på hemligheternas kammare (filmen)! :P

Anmäl
2011-03-23 12:56 #4 av: elinskogsberg

Jätte bra skriver syster :D

Anmäl
2011-03-23 18:16 #5 av: [YlvaP]

Bra artikel. :D

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-05-15 18:50 #6 av: Scarlett18

Håller med #1

Anmäl
2012-02-24 11:11 #7 av: Linneaundulat

Hogwarts Hogwarts Hoggy warty Hogwarts!

Superbra artikel!!

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.