06. J.K Rowling

Joanne Kathleen Rowling

2009-07-30 23:10 #0 av: Mareng89

n/a

 

Joannes Kathleen Rowlings föräldrar träffades på Kings Cross station i London och därför var det självklart för henne att Harry Potter skulle ta tåget till Hogwarts just därifrån. Hon säger att beskrivningen av Dudleys babyfotografier lika gärna hade kunnat vara en beskrivning av hennes bilder eftersom hon var mycket rund som liten. Rowling har en 1,5 år yngre syster som heter Di. Ofta var det henne som Joanne berättade sina historier för (under tvång eller ej ...).

Eftersom Di sågs som den söta flickan av de två ansågs då Joanne vara den smarta.  Detta "drabbade" båda systrarna. Joanne ville också vara söt och Di ville visa att hon inte bara var söt. De bodde i utkanten av Bristol. Från 5 års ålder bodde de i ett hus med trappor vilket ledde till otaliga äventyr uppför och nerför.

Vid deras nya hus bodde bland annat en familj som hette Potter. Joanne K Rowling berättar om sonen i familjen som på senare tid hävdat att han är Harry. Hans mamma har också påstått att Joanne och sonen ofta lekte trollkarlar och häxor, något som Rowling bestämt förnekar.

Vid nio års ålder flyttade de en sista gång, då till Wales. Hennes K i initialerna är tagen efter hennes avlidna mormor/farmor (översättningen är grandmother så ni fattar ...) som hette Kathleen. Hon avled vid tiden för flytten till Wales.

När Joanne var 15 år diagnostiserades hennes mamma med multipel skleros. En sjukdom som sakta, men säkert försämrade henne. Joanne berättar att man nog lever i tron att inget kan hända ens mamma, att hon är oförstörbar.

Efter skolan studerade JK Rowling franska (efter sina föräldrars övertalande) och bodde ett år i Frankrike. Sedan arbetade hon ett tag på Amnesty International i London. Efter det bestämde hon och hennes dåvarande pojkvän att de skulle flytta till Manchester. På en av tågresorna därifrån föddes Harry Potter. Eftersom hon inte hade någon penna tillgänglig så satt hon hela resan och funderade på pojken istället. Efter har hon undrat hur mycket hon glömde innan hon fick tag på en ordentlig penna. Efter flytten till Manchester började verkligen Harrys värld att ta form och utvecklas. Hon lade upp små planer för hela historien, och inte bara första boken under den tiden.  

Då hennes mamma dog 1990 blev Harrys relation till sina döda föräldrar mer verklighetstrogen och djup. Nästan ett år efter det åkte Joanne Kathleen till Portugal för att undervisa i engelska och hon behövde en paus efter hennes mammas bortgång. Hennes favoritkapitel i De Vises Sten är Mörd-spegeln (The Mirrior of Erised). Det kapitlet skrev hon nere i Portugal i efterdyningarna av hennes mammas bortgång.

1993 kom Joanne och hennes nyfödda dotter till Edinburgh. Jessica var ett resultat från ett äktenskap med en portugisisk man som inte fungerade i längden.

Då hon kom till Skottland började ett frenetiskt försök att färdigställa boken. Annars skulle hon troligtvis inte hinna med det då hon började undervisa igen. Hon skrev på caféer nästan varje kväll med Jessica i sovandes i barnvagnen bredvid henne. På andra försöket fick hon tag på en agent. För denne tog det dock ett år innan han hittade ett förlag som ville satsa på en debutförfattare som skrev om en trollkarl ...

1996 skedde det så äntligen. Hennes agent ringde och meddelade att Bloomsbury var intresserade av att trycka boken.

Glad som en galning hoppade sedan Joanne runt i lägenheten under uppsyn från hennes dotter.  

 

Resten, som Rowling själv uttrycker det, vet ni väl nu ...

 

Källor:

http://www.jkrowling.com/en/

 

Anmäl
2010-04-26 22:22 #1 av: MiniAndMe

Bra! :P Jag visste nästan inget om henne innan!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.