2009-07-29 19:24 #0 av: Mareng89

Den första gången jag satt med en Harry Potterbok i nävarna var för ca 8 år sedan. Ganska förvirrad tog jag mig igenom de första sidorna, smått förvirrad. Det här handlade ju om någon familj som hette Dursley. Någon Harry Potter skymtade inte någonstans. Nu kan jag tänka tillbaka på den timmen och skratta lite. Tänk att jag då inte visste vem Harry Potter var. Att jag var helt oinvigd i trollkarlsens berättelse. Det är för mig ett mysterium.

JK Rowling börjar sin bok med en beskrivning av Harry Potters släktningar. Särskilt Vernon Dursley, Harrys morbror, som får framträda och föra fram berättelsen. Det är hans dag vi följer och hans tankar vi hör.

Berättelsen tar sin början den 1:a november 1981. Dagen innan har den tidens mörkaste trollkarl Lord Voldemort (aka Ni-vet-vem och Den-som-inte-får-nämnas-vid-namn) förintats, det är i alla fall vad alla tror. Han har dödat Liy och James Potter men deras son, Harry, överlevde den dödande förbannelsen, den enda som någonsin har gjort det. I det ögonblicket försvinner Lord Voldemort och 1åringen Harry Potter skickas hem till sina släktingar, ovetandes om att han från den dagen kommer att bära ett blixtärr i pannan som alltid får blickarnas att vändas mot honom.

I 10 år lever Harry Potter i misär hos sin släkt och mobbas av sin kusin, Dudley och hans gäng. En dag, på Dudleys födelsedag råkar dock Harry släppa lös en boaorm efter det sätter det igång på allvar. Flera brev skickas, med ugglor, till Harry. Brev som Harry inte får läsa eftersom en skräckslagen familjen Dursley bränner upp dem.

På Harrys 11:e födelsedag gömmer sig familjen i ett ruckel i havet dör att undkomma breven. Dit kommer den stora mannen Rubeus Hagrid. Han förklarar Harrys historia för honom och berättar att Harry, från och med den 1:a september ska få gå på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

På Hogwarts lär Harry känna två nya vänner: Ronald Weasley och Hermione Granger. De får bland annat lektioner i förvandlingskonst, trolldryckskonst, försvar mot svartkonster och trollformellära. På Hogwarts möter Harry Potter sin värsta fiende, en blek pojke vid namn Draco Malfoy. De två blir ovänner från första dagen på skolan.

Harry lyckas även komma med i Gryffindors (hans elevhem) quidditchlag som sökare. Han hjälper laget till vinst i samtliga matcher han är med och spelar i.

Men mörka tider är i antågande. Harry, Ron och Hermione listar ut att de Vises sten ligger gömd någonstans i skolan. De vises sten ger evigt liv och förvandlar metall till guld. De listar ut att Lord Volemort, en skugga av honom, är på jakt efter stenen och att han tar hjälp av läraren i trolldryckskonst, Severus Snape, för att få tag på den.

Efter en lång strapats, som startar vid falluckan hos en trehövdad hund, befinner sig Harry Potter öga mot öga med Lord Voldemort men lyckas komma undan med livet i behåll. Dock är det inte Severus Snape som är hans hjälpreda utan någon helt annan.

Vid skolårets slut vinner Gryffindor elevhemspokalen och Harry Potter åker hem för ett sommarlov hos sina släktingar.